tisdag 5 juli 2011

saft, saft, rabarbersaft

Vad vore världen utan rabarber? Dessa ljuvliga stänger som kommer ur jorden tidigt på våren och sen blir större och större och större.. Hos världens bästa svärisar växer rabarberna som stora buskar. När mannen och barnen kom hem förra veckan hade de med sig en ICA-kasse med mumsiga rabarber. Det blev rabarberkräm, rabarbersaft och en mumsig rabarpaj.

Jag tycker kräm och saft är godast. Särskilt den rosa ljuvliga saften som smakar sommar..
jag har knyckt receptet av Leila, men jag tar lite mindre socker. Om man häller på plastflaskor (typ 0,5 l pet) kan man med fördel stoppa dem i frysen och då behöver inte saften vara så söt.



Här kommer receptet

1 kg rabarber

1.5 l vatten

4.5 dl strösocker

1 st citron, saften


1. Skär rabarbern i småbitar och koka med vatten i cirka 15 minuter, rör inte då blir saften grumlig.

Sila och släng rabarberresterna.
2. Koka upp spadet igen tillsammans med strösocker och citronsaft, låt svalna.
3. Häll upp saften i tillbringare eller flaska.


Kanske man ska lyxa till det och använda en del av saften till den här rabarbermartinin...


iskalla martiniglas, iskall gin, rabarbersaft och en skvätt citron


Sen är det bara att njuta av sommaren och skörden - eller spara det till vintern och njuta av en liten bit av sommaren....







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar